Порше София Запад news

Audi is shaping the world of tomorrow today. With progressive technology, passionate creativity, and new social thought impulses. Discover the diversity of our Audi models now

  1. Новини и събития
  2. За един по-чист Дунав: Четирима партньори започват почистване в Румъния
22.02.2022
НОВО ОТ AUDI

За един по-чист Дунав: Четирима партньори започват почистване в Румъния

Фондацията Фери Порше, германският производител на козметика BABOR BEAUTY GROUP, зеленият стартъп everwave и екологичната фондация на Audi започват съвместна мисия по почистване на река Дунав. Около Earth Day (22 април) квартетът ще пусне в действие високотехнологичния сметосъбиращ кораб CollectiX на everwave. Снабденият с конвейерна лента и интелигентни сензори кораб събира информация за количеството, вида и разположението на боклука в реката. На тази база могат да бъдат разработени дългосрочни решения и концепции за превенция срещу замърсяване в различните региони. Корабът ще събира пластмаса и други видове боклук от Дунав и околните притоци в Румъния в продължение на пет седмици.

Audi Cleanup Mission
  • Фондацията на Audi за околна среда, BABOR, Фондацията Фери Порше и  зеленият стартъп everwave обединяват усилията си, за да почистят замърсяването по река Дунав
  • Рюдигер Рекнагел, управляващ директор на екологичната фондация на Audi: „За нашето бъдеще е жизненоважно да се погрижим за постоянната и устойчива защита на питейната вода.“
  • Мисията по почистване започва около Earth Day на 22 април

Втората най-голяма река в Европа извира от Германия, преминава през множество държавиq включително България, и се влива в Черно море. За съжаление, днес Дунав е и един от най-замърсените водоеми в цяла Европа. Това от свое страна оказва неблагоприятно влияние и върху замърсяването на Черно море. В световен мащаб голямата част от отпадъците във водите навлизат в океаните чрез течащите води. „Водата е един от най-важните ресурси за живота на планетата. „За нашето бъдеще е жизненоважно да се погрижим за постоянната и устойчива защита на питейната вода.“, казва Рюдигер Рекнагел, управляващ директор на екологичната фондация на Audi. „Всеки от четирите партньори в този проект намира за особено важно да даде своя принос за опазването на околната среда. Благодарение на съвместната ни работа тази година ще удвоим времето за използване на този високотехнологичен кораб. Това от своя страна показва съвсем ясно: екипната работа е ключът към успеха.“

В допълнение към петседмичната Clean-up акция партньорите през цялата година ще организират различни обучения и събития за деца, както и Clean-up активности на други места. Само през последната година екологичната фондация на Audi, BABOR и everwave заедно са извадили над 3,2 тона пластмаса от Дунав в Сърбия. Това количество отговаря на 110 340 еднолитрови пластмасови бутилки. Освен със събирането на отпадъци, участниците искат да дадат пример и за всички сектори: с новия си партньор в лицето на фондацията Фери Порше през тази година мисията продължава напред с още по-голяма сила отпреди.

Обща визия: защита на нашите водоеми

Всяка година над 11 милиона тона отиват в нашите океани, голяма част от това замърсяване идва от реките. Ако тази тенденция се запази, до 2040 година количеството отпадъци, попадащо в океаните, е напълно възможно да се утрои (The PEW Charitable Trust & SYSTEMIQ, 2020). Зеленият стартъп everwave от германския град Аахен си е поставил за цел да се противопостави на тази неприятна световна тенденция. Наред със събирането на отпадъци, everwave се занивава и с екологични технологии за рециклиране и се старае непрекъснато да обменя важна информация с политиците, медиите и обществото. В лицето на екологичната фондация на Audi, BABOR BEAUTY GROUP и фондацията на Фери Порше, everwave откриха партньори, които споделят тяхната визия за опазване на екологичното равновесие.

За everwave

С помощта на специални Clean-up технологии, състоящи се от закотвени платформи и сметосъбиращи кораби с изкуствен интелект, екипът от учени, машинни инженери и маркетингови експерти работи усилено по премахването на замърсяванията с пластмасови отпадъци в реките по света. Еverwave работи по т.нар. 17 Sustainable Development Goals на ООН. Решаващ елемент тук е номер 17 – глобални партньорства за постигане на целите.

За BABOR

Марката BABOR е сърцето на семейното предприятие BABOR BEAUTY GROUP и е номер едно при при професионалната козметика в Европа. Фирмата стартира дейността си с направата на „биомедицинска козметика“, а устойчивостта е част от нейното ДНК. Със своята Green Agenda компанията BABOR разписа конкретни устойчиви цели. Например благодарение на партньорството си с  Climate Partner BABOR вече работи климатично неутрално, до 2025 година планира да намали своите CO2-емисии с 50 %, до 2023 предвижда използването на 30 % по-малко нова пластмаса и когато е възможно използва течна микропластмаса.

За фондацията Фери Порше

Основаната през 2018 година фондация Фери Порше създава и инициира различни проекти в областта на социалната политика, околната среда, образованието, науката, културата и спорта. Със своите социални ангажименти фондацията има за основна цел да подпомага младите хора в основните локации на Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. Фондацията е кръстена на Фери Порше, който през 1948 година основава марката за спортни автомобили Porsche.

Login to the newsletter

One step ahead! Our newsletter keeps you up-to-date about our activities and exclusive special promotions!

The input data is not valid. Please try again.

please choose a salutation

Sadly, a problem occured while signing up to the newsletter. Please try again later.

checkbox_default

Thank you!

You successfully signed up to our newsletter.

You will reciee an e-mail containing a verification link, to finish your registration.