ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ
01.07.2020

AUDI Е ПАРТНЬОР НА ПЪРВОТО ТРАНСДИСЦИПЛИНАРНО RED BULL СЪСТЕЗАНИЕ „AIR AND WATER NEED GOOD WINGS“.

Red Bull атлетът Никола Абаджеив измина 320км по р. Дунав на кайтсъф в надпреварата Air and Water Need Good Wings, поставяйки нов Европейски рекорд за най-дълго разстояние изминато по река с кайтсърф за 12 часа.
Red Bull Event 1

Вчера (30/06/2020) в 09:30 сутринта местно време, първото по рода си трансдисциплинарно Red Bull състезание Air and Water Need Good Wings стартира от с. Ново Село, област Видин. Парапланеристът Весо Овчаров и кайтсърфистът Никола Абаджиев - Коки се състезаваха в продължение на 12 часа по въздух и вода. Коки кара кайтсърф по р. Дунав, а Весо летя над Дунавската равнина с парапланер. Никола Абаджиев постави нов европейски рекорд за най-дълго изминато разстояние по река с кайтсърф за 12 часа!

С помощта на благоприятните условия в реката и правилната посока на вятъра, Коки успя да измине 320км за 11,5 часа. Това е нов европейски рекорд за най-дълго преминаване по река с кайтсърф за 12 часа.

С помощта на благоприятните условия в реката и правилната посока на вятъра, Коки успя да измине 320км за 11,5 часа. Това е нов европейски рекорд за най-дълго преминаване по река с кайтсърф за 12 часа.

–Загубих 1,5ч. опитвайки се да премина под Дунав Мост 2. – смее се Никола.

–Беше прекалено ниско и кайтът ми се закачаше. Накрая се наложи да легна на дъската.

Силното слънце, течението на реката, мостовете по Дунав, преминаването на кораби и най-вече посоката и силата на вятъра са някои от факторите, с който младият Red Bull атлет трябваше да се съобрази.

–Сега сме тук в Свищов, като в началото не мислех, че ще успея. Изкарах 11,5 часа във вода и минах 320км, което е мой личен рекорд. Безкрайно доволен съм! – казва Коки.

За Весо Овчаров денят “беше невероятна борба”.

–Супер силен вятър с много, много слаби, накъсани термики и никаква облачност. Имаше инверсия на около 1000-1100 метра и просто беше борба за оцеляване.– разказва Весо.

След като 3 пъти беше издигнат с лебедка от различни локации, близки до реката, той успя да измине 160км, като финално се приземи в близост до село Садовец, община Долни Дъбник.

Състезанието между двамата беше излъчвано на живо чрез GPS сигнал в системата на Loggator.

Местност Паметниците, гр. Свищов. беше финалната точка на състезанието.